- De huurprijzen zijn in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar over de hele linie gestegen, behalve in de grote steden.
- Door de coronacrisis zijn veel expats weggetrokken en zijn vooral de duurdere woningen in grote steden in prijs gedaald.
- Ook is het platteland tijdelijk meer in trek dan de grote stad omdat daar meer ruimte is, zowel binnenshuis voor thuiswerken als buitenshuis om te kunnen ontspannen.
Ondanks een prijsdaling in grote steden zijn de huurprijzen het laatste kwartaal van vorig jaar over de gehele linie verder gestegen. Volgens makelaarsvereniging NVM en vastgoedorganisatie VGM NL is er namelijk nog altijd veel meer vraag dan aanbod op de markt.
De prijsafname in sommige delen van het land komt mede door het wegtrekken van expats, waardoor vooral duurdere huurhuizen in prijs daalden.
In de laatste drie maanden van 2020 werden woonhuizen gemiddeld ruim 4 procent duurder, wanneer wordt gekeken naar de prijs per vierkante meter kale huur. Appartementen stegen door de bank genomen ruim 7 procent in prijs. De gemiddelde verhuurprijs in de vrije sector was 1.136 euro per maand.
In grote steden is juist sprake van een daling van de prijzen door expats die wegtrokken door de virusuitbraak. “Expats nemen een belangrijke positie in op de vrije huurmarkt. Tussen de 20 procent en 25 procent van de verhuurde woningen wordt verhuurd aan een expat”, stellen de NVM en VGM NL.
“In het tweede kwartaal van 2020 daalde het aandeel van expats sterk als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, naar slechts 16 procent. In het derde kwartaal herstelde dit percentage, maar ook in het vierde kwartaal bleef dit percentage steken op slechts 19 procent, waarschijnlijk als gevolg van de tweede lockdown”, valt te lezen in de analyse van de huurmarkt die de woonorganisaties hebben gemaakt.
"Tot de gemeenten met de hoogste percentages expats behoren Delft, Den Haag, Wassenaar, Amsterdam en Amstelveen. Meer dan de helft van alle verhuurde woningen gaat hier naar een expat. In vrijwel al deze gemeenten is in 2020 het aandeel expats (fors) afgenomen."
Platteland aantrekkelijker dan steden
Ook lijken steden volgens de makelaars momenteel minder aantrekkelijk dan het platteland, waar meer ruimte is, zowel binnenshuis als buitenshuis. Mensen zijn nu veel op zoek naar veel buitenruimte en een extra kamer in verband met thuiswerken.
NVM en VGM NL bekeken ook de gevolgen van de virusuitbraak sinds maart 2020. De verenigingen concluderen dat de behoefte aan huurhuizen tussen de 700 en de 1.000 euro, het zogenoemde middensegment, groot is, maar dat het aanbod daalt. Dat komt mede door de stijgende prijzen van koopwoningen, waardoor de groep mensen groeit die een huis in het middensegment zoekt.
De nieuwbouwhuurwoningen die worden opgeleverd maken volgens de organisaties nog weinig verschil. Bijbouwen van middenhuurwoningen in stedelijke gebieden is moeilijk vanwege de hoge grond- en bouwprijzen. Vanwege een wettelijke beperking van de huurprijsstijging is het daarnaast voor investeerders moeilijker om geld te steken in dit soort huizen.
Meer organisaties houden cijfers bij over de huurmarkt. Woonplatform Pararius, dat vooral veel huurwoningen in steden aanbiedt, meldde eerder dit jaar dat de huurprijzen in de vrije sector al een tijdje een daling laten zien. Volgens Pararius was dit mede het gevolg van particuliere beleggers.
Veel particuliere beleggers, die door te investeren het aanbod kunnen vergroten, sloegen eind vorig jaar toe op de woningmarkt omdat zij sinds dit jaar een hogere overdrachtsbelasting betalen. Als het aanbod toeneemt, kunnen de huurprijzen gaan dalen.
Lees meer over de woningmarkt:
- Huren in de vrije sector mogen de komende 3 jaar met maximaal 1% boven de inflatie stijgen
- Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt – grootste stijgingen buiten de Randstad
- Steeds meer huizenkopers bieden boven de vraagprijs – vooral bij woningen tussen de €200.000 en €300.000 is de concurrentie moordend